Missie:
De missie van TRIGONIUM Vastgoedmanagement is het ontwikkelen en realiseren van betaalbaar, passend en eigentijds vastgoed door inbreng van kennis, inzicht, ervaring en deskundigheid die de afgelopen 18 jaar in de dagelijkse praktijk is opgedaan. TRIGONIUM Vastgoedmanagement richt zich hierbij op het beheersen van alle denkbare risico's vanaf de eerste ideëen tot en met het dagelijkse gebruik bij
- Gebiedsontwikkeling
- Vastgoedontwikkeling
- Projectmanagement en projectleiding
- Projectenportefeuilles
Visie:
TRIGONIUM Vastgoedmanagement doet dit door vanuit een breed maatschappelijk perspectief gebieden, locaties en gebouwen te (her)ontwikkelen of herbestemmen en realiseren of door het (gevraagd en ongevraagd) geven van deskundig advies. TRIGONIUM Vastgoedmanagement zoekt hiervoor optimale samenwerking tussen de vele partijen die in de hele keten van activiteiten samen horen te werken en doet dit altijd vanuit het perspectief van de klant en eindgebruiker.
Praktijk:
Vastgoed is in de visie van TRIGONIUM Vastgoedmanagement altijd een middel om een ander doel te realiseren. Dat doel kan zijn wonen, werken, recreëren, zorgverlening, et cetera. Om het halen van dat doel zoveel mogelijk te kunnen faciliteren, moet vastgoed altijd vanuit het perspectief van dat doel en de eindgebruikers te worden ontwikkeld en gerealiseerd.
Vooral in maatschappelijke sectoren als zorg en onderwijs, luistert dit erg nauw. Opdrachtgevers in deze sectoren, bestuurders en directies, zouden zich geen zorgen moeten maken over de exploitatie van hun vastgoed of over hun huisvestingslasten. Ze moeten zich conentreren op hun kerntaken, zoals bijvoorbeeld het verlenen van zorg of het geven van goed onderwijs. Het betaalbaar en toegankelijk houden van deze kerntaken al moeilijk genoeg.
TRIGONIUM Vastgoedmanagement ziet helaas dat bij veel ontwikkelaars en (ontwikkelende) bouwers de focus te sterk ligt op het proces van ontwikkeling en realisatie van nieuw vastgoed. Of het om nieuwbouw, renovatie of een verbouwing gaat, maakt hierbij nauwelijks verschil. TRIGONIUM Vastgoedmanagement is echter van mening dat de ontwikkeling en realisatie van nieuw vastgoed voor een opdrachtgever slechts een opstap is naar een nieuwe situatie. Vastgoed is slechts een middel voor zijn of haar bedrijfsvoering. Deze bedrijfvoering en de continuïteit hiervan zijn voor opdrachtgevers cruciaal en hun primaire zorg. Zonder uitzicht op een voldoende renderende bedrijfsvoering en continuïtiet, zal geen enkele partij overgaan tot het verstrekken van een opdracht voor de realisatie van nieuw vastgoed of de renovatie of verbouwing van bestaand vastgoed.
Daarom zijn in de ogen van TRIGONIUM Vastgoedmanagement de kernelementen van vastgoedontwikkeling:
- Zorgen dat de opdrachtgever de huisvestingslasten nu en in de toekomst kan dragen;
- Zorgen dat - indien van toepassing - de opdrachtgever de investeringslasten kan dragen;
- Zorgen dat deze lasten niet hoger zullen uitvallen dan begroot.
Dit vraagt om een benadering van de gebruiksexploitatie van de opdrachtgever. Deze gebruiksexploitatie moet samen met de opdrachtgever in een heel vroeg stadium worden opgesteld, omdat deze kaderstellend is voor de ontwikkeling en realisatie van nieuw vastgoed.
Om vervolgens nieuw vastgoed te ontwikkelen en te realiseren dat binnen deze kaders past, dient eveneens in een heel vroeg stadium het benodigde vastgoed vanuit het gebruikersperspectief (samen met die toekomstige gebruikers) te worden gedefinieerd. Het op deze wijze gedefinieerde vastgoed moet vervolgens worden getoetst op de financiële kaders die de gebruiksexploitatie oplegt. Deze toetsing wordt hiermee in feite de haalbaarheidsanalyse van het vastgoedconcept.
Dit vraagt dus in feite om een omgekeerde procesbenadering van Design / Build / Finance / Maintenance:
- Opstellen van een gebruiksexploitatie, inclusief een meerjaren onderhoudsbegrting (MJOB) om de maximaal aanvaardbare huisvestingslasten te bepalen;
- De maximaal aanvaardbare huisvestingslasten dienen gekapitaliseerd te worden naar een maximaal aanvaardbaar investeringsvolume. Op basis hiervan dient een Grond- en Opstalexploitaie opgesteld te worden die de opdrachtgever in staat stelt de financiering van het te realiseren vastgoed rond te krijgen;
- Parallel aan de stappen 1 en 2 opstellen van een concrete definitie c.q. omschrijving van het gewenste vastgoed en de wijze waarop dit vastgoed gebruikt gaat worden. Veelal is aan nieuw vastgoed een nieuwe of andere werkwijze voor de gebruikers van dat vastgoed gekoppeld. Omdat in veel gevallen de bedrijfsvoering hiervoor opnieuw ingericht moet worden, moet de organisatie van de opdrachtgever zich hier tijdig op voorbereiden.
- Haalbaarheidsanalyse: kan het gedefinieerde vastgoedconcept binnen de gestelde financiële kaders en randvoorwarden gerealiseerd worden?
Als op deze laatste vraag nog niet positief op geantwoord kan worden, kan aan de hand van de bij stappen 1 tot en met 3 opgestelde documenten een onderbouwde keuze gemaakt worden om bijvoorbeeld te bezuinigen, het concept aan te passen of de financiële kaders bij te stellen.
|